8-bit computer

8-bit computer

De senaste månaderna har jag byggt en egen dator. Hittade på nätet en principskiss hur datorn är uppbygg samt en kille som använde standardiserade logikkretsar för att bygga en dator. Tänkte att detta verkar intressant så jag började beställa hem lite grejer. Mycket hade jag redan sedan tidigare men fick komplettera lite. Har lärt mig ett CAD-program. Gjort kopplingsscheman som jag sedan byggt på experimentplattor och även tvärs om, byggt kretsen först för att se om det fungerar och sedan gjort ritningen.

Datorn är inte som en dator man tänker sig med skärm och tangentbord. Det är bara ett litet RAM-minne där man kan lägga in kod med instruktioner som datorn ska utföra. Den kan göra enklare beräkningar och ta fram slumptal. Det finns även villkorsstyrda instruktioner.

Jag har lärt mig enormt mycket under arbetets gång. Bland annat hur en dator är konstruerad och hur hårdvaran fungerar. Då menar jag ändra ner på bit-nivå. Hur en instruktion fungerar, vad register gör, vad flaggor är…

Allt slutade med att jag konstruerade ett mönsterkort för att montera allt på (mest för att det förekommer mycket glapp och impedans i dessa experimentplattor). Har nu fått hem mönsterkortet och börjat montera allt. Följ gärna mitt arbete här—>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *